fredag 3 juni 2011

Enkel smörgåstårta!

På sommaren är jag ofta sugen på kall mat och gärna mat man kan tillaga ett tag i förväg och ta fram när det är dags. Då passar denna enkla smörgåstårta bra! Skillnaden i smak med Oopsies i, istället för bröd, tycker jag är att fyllningen smakar mer, och att det är lite luftigare känsla av Oopsisarna i tårtan. Men om man inte hade vetat om det så hade man definitivt inte tänkt på det, så bra var det! Så detta kan jag varmt rekommendera.

Det här är en enkel variant som jag gjorde till 2 personer. Den var snabb att göra, och har man gjort Oopsisarna i förväg och har dem i frysen så lär det gå betydligt snabbare i sin tur för det var de som tog lång tid.

2 personer

Oopsies:
2 ägg delade i vitor och gulor
1 krm salt
1 tsk fiberhusk
66,6 gram färskost (alltså 1/3 burk färskost)
1krm bakpulver
2msk krossade linfröer

Vispa äggvitorna, först på låg hastighet med elvispen och sedan högre, riktigt hårda och torra ca 5 min. Vispa sedan i en annan bunke äggulorna tills de blivit ljust gula och fluffiga, nästan lika länge. Tillsätt philadelphiaost, fiberhusk, linfrö, bakpulver, salt i gulorna och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ost-smeten med en slickepott. Låt smeten stå i 10 minuter så att fiberhusken får svälla ordentligt.
Rita ut 3st ringar på ett bakplåtspapper och kladda ut dem jämt på plåten. Grädda tills de är torra och gyllenbruna ca 15 min. Ta ut och låt svalna.


Lager 1 (leverpastejröra), blandas ihop ordentligt ska bli en kräm, inte rinnande men lätt att bre ut, ta mer grädde om det behövs!
50 gram leverpastej
3 msk vispgrädde
finhackad gurka

Lager 2 (skinkröra)
50 gram skinka, hackad
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk riktigt finhackad gul lök (purjulök blir godast tycker jag)
lite vitpeppar och svartpeppar

Övrigt till dekoration (här kan man ju ta vad man hittar i sin kyl!)
creme fraiche, färskost, majonäs (som man kladdar in runt omkring)
Salladsblad
skinka
paprika
gurka

Lägg i rörorna mellan bröden och kladda på lite av en blandning mellan creme fraiche, färskost och majonäs (här tar jag alltid lite vad jag har och smakar mig fram). sätt fast salladsbladen och dekorera tårtan efter eget tycke!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar