tisdag 10 januari 2012

Halloumichips med grillad paprika-dipp

Ett bra recept att ta till om man är sugen på lite snacks eller ett gott tillbehör till t ex grillat. Man kan göra dessa chipsen i otaliga varianter. Jag har exempelvis provat att ha på svartpeppar, torkad dill, paprikakrydda eller chili för att få lite variation. Halloumiosten är ju väldigt salt i sig själv så något extra salt behöver man dock inte ha!

Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas innehåller röd paprika 5,2 gram kolhydrater per 100 gram, så om man är väldigt känslig bör man nog välja en annan paprikasort (grön paprika ska enligt samma källa innehålla 3,3 gram/100 gram) eller göra någon annan variant av dippsås. En fräsch dippsås kan göras av creme fraiche, pressad citron, dill och gräslök. Eller varför inte använda tzatziki eller tacosås? Den här dippsåsen med grillad paprika gör sig speciellt bra till grillad kyckling. Lite rökarom i dippsåsen tar den till nästa nivå! :)


Halloumichips (4 portioner som tillbehör eller 2 portioner som snacks)
250 gram halloumiost
Ev kryddor (t ex torkad dill eller paprikakrydda)

1. Sätt ugnen på grill, ca 250 grader.
2. Skölj osten lite lätt och låt den rinna av. Torka osten med hushållspapper.
3. Skär osten i tunna skivor, gärna med hjälp av en osthyvel eller skärmaskin. Ju tunnare skivor, desto knaprigare chips.
4. Om du vill ha kryddade chips, doppa chipsen i en skål med den krydda du valt.
5. Lägg ostskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt (osten smälter inte ut så det går bra att lägga skivorna ganska tätt).
6. Grädda under grillen i cirka 10 minuter eller tills osten har fått färg. Ha uppsikt över osten, har den väl börjat brännas går det fort och bränd halloumiost smakar inte gott!
7. Ta plåten ur ugnen och låt chipsen svalna och torka!

Dippsås av grillad paprika (4 portioner)
6 röda paprikor
1 msk olivolja
salt, peppar

1. Sätt ugnen på grill, 250 grader.
2. Skär paprikorna i halvor och rensa dem från frön och stjälkar.
3. Placera paprikahalvorna på ett ugnsgaller med skalsidan uppåt. Ställ in i övre delen av ugnen. Sätt gärna en plåt under ugnsgallret då paprikorna släpper ifrån sig vätska under grillningen.
4. Grilla paprikorna tills skalet till stora delar blir svartbränt och bubbligt (detta tar ca 15 minuter).
5. När paprikorna är färdiga, lägg dem på ett folieark och vik ihop. Låt svalna. Paprikorna kommer nu ångas och bli fuktiga vilket gör dem lättare att skala.
6. Skala paprikorna och mixa dem till puré
7. Mixa ner olivolja och ev rökarom. Salta och peppra efter smak!

2 kommentarer:

  1. Det måste jag bara testa. Jag älskar hamoumi men det blir oftast bara stekt, det där såg ju jättespännande ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag åt väldigt mycket stekt halloumi förut men tröttnade lite på den "sega och gnissliga" konstistensen. De här chipsen blir ju knapriga istället så det blir lite omväxling! :)

      Radera