måndag 2 januari 2012

Oxfilé med morötter!

Nu var det riktigt längesedan någon av oss skrev något på bloggen. Nya jobb har satt sina spår i hur ofta man dokumenterar allt gott man äter :) Min make har börjat bli intresserad av att dokumentera så här kommer hans tallrik. Han har inga problem med vikten eller med kolhydrater så min tallrik ser oftast betydligt mindre ut och med mindre grönsaker men mer fett.

Här kommer i alla fall maträtten vi åt dagen innan nyårsafton för att värma upp så att säga.
Ingredienser:
1 Oxfilé
6 Morötter
Olivolja
Peppar, salt

1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader (vi valde att ta ut den runt 53 grader så vi fick den riktigt blodig) och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.
2. Skala och skiva morötter. Stek morötterna i en stekpanna med mycket olivolja och vatten tills de är mjuka men inte så att de faller sönder. De ska bara sjuda i stekjärnet. Då ska även vattnet och olivoljan börja bli mindre i pannan, tills dess så ska det vara rejält med vatten och olivolja.

Enkel bearnaissås:
2 Äggulor
2 msk Vitvinsvinäger
100-150g Smör
Dragon, vitpeppar

3. Till detta gjorde jag en enkel bearnaisesås. Jag smälter smöret tills det blivit mjukt i mikron och lite halvflytande. Låter det stå så det definitivt har svalnat.
4. Därefter tar jag mina två äggulor och vispar samman dem med 2 msk vitvinsvinäger och vitpeppar.
5. Jag sätter min kastrull med äggulor på ett vattenbad och vispar konstant. Jag droppar försiktigt i smör och vispar, när jag ser att bearnaissåsen tjocknar så börjar jag rinna i smöret. Till sist tillsätter jag dragon och vid behov salt (och ibland även mer vitvinsvinäger).


Till detta serverade vi en god sallad. Tallriken ovan har ännu inte hunnit få sin del av bearnaissåsen!

3 kommentarer:

 1. Hej Hanna! Jag vill bara tacka dig för det underbara receptet på LCHFpasta! Det är en stor favorit hemma hos mig! Alla i familjen, även de som icke LCHF:are älskar den! Jag har gjort flera gånger lasgne, canneloni meddet receptet!
  Om du har flera förslag på hur man kan använda det receptet vill jag gärna ta del av det!
  Tack ännu en gång!
  Kram
  Lana

  SvaraRadera
 2. Hej Lana!

  Tack så mycket! Vill dock inte ta all cred själv eftersom jag själv hittat receptet (eller i alla fall en variant på det) på ett forum, kommer tyvärr inte ihåg var det var....

  Ska absolut lägga upp fler recept så småningom. Det har varit lite stiltje i bloggskrivandet från min sida, men jag ska få tummen ur och komponera ihop lite fler inlägg snart! :)

  SvaraRadera
 3. Bra det! Kika in på min blogg, jag har en del LCHFrecept också! ;)
  Jag kommer att lägga din blogg i min favoritlista! :)
  kram
  Lana

  SvaraRadera