onsdag 3 augusti 2011

Chokladglass

En glass helt utan sötningsmedel men med en mycket rik chokladsmak! Kolhydratinnehållet blir till stor del beroende av vilken choklad man använder. Själv använde jag Lindt 85%, och det blev väldigt bra! Om man är känslig kan man utesluta den hackade chokladen.

Whiskeyn i receptet gör att glassen blir mindre isig. Den kan bytas ut mot någon annan "god" LCHF-vänlig alkohol. Ett tips är att ställa in skålarna som glassen ska serveras i i frysen en kvart innan servering, då smälter glassen inte lika snabbt när man lägger upp den!

Tyvärr blev den här glassen så god att jag inte ens hann ta en bild innan den var uppäten! :-D

Chokladglass, ca 4 portioner:
75-100 gram mörk choklad
2 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk whiskey
ev 1-2 tsk vaniljpulver för att få lite extra sötma

1. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.
2. Vispa 1 1/2 dl av grädden i en annan skål.
3. I en tredje skål, vispa ihop äggulor, whiskey och vaniljpulver till en luftig ljusgul smet.
(Om man gör de tre första momenten i denna ordning behöver man inte diska visparna emellan!)
4. Rör ihop innehållet i de tre skålarna med en slickepott. Rör försiktigt så att smeten behåller "fluffigheten".
5. Värm resten av grädden på låg värme och smält hälften av chokladen däri.
6. Ta chokladblandningen från värmen och rör försiktigt ner i den i äggsmeten. Häll därefter tillbaka smeten i kastrullen och värm den försiktigt i ca två minuter. Den får inte koka!
7. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad.
8. Hacka resten av chokladen.
9. I glassmaskin: Kör smeten i maskinen tills den har fått önskad konsistens. Rör därefter ned den hackade chokladen och kör igen tills allt är blandat.  
Utan glassmaskin: Blanda ner den hackade chokladen i smeten och häll den i en form. Frys in den och rör i den en gång i timmen tills den uppnått önskad konsistens (ca 4-5 timmar).

2 kommentarer:

  1. Är Fredrik så "åpen"?
    kram Inga

    SvaraRadera
  2. Haha, näää... Har bara mig själv att skylla! :)

    SvaraRadera