onsdag 11 januari 2012

Stuvad spenat och svamp

I oktober var vi i Paris och när vi var på en lite finare fransk restaurang så beställde vi något väldigt gott (som jag självklart inte kommer ihåg namnet på).

Men som tillbehör till köttet fick vi in en ugnsgryta för en person med spenat underst som var stuvad, saltad och pepprad och ovanför det låg ett lager med smörstekt svamp och lite finriven ost ovanför det. Allt detta hade ugnsgratinerats och det var riktigt, riktigt gott.

Ett perfekt tillbehör till kött definitivt!
Här är min uppskattning av vad det fanns i. Men här får man smaka efter lite själv. Det ska vara kladdigt men inte blött och champinjonerna ska ha fått en fin yta.
400g spenat
1 dl grädde
1 dl champinjoner
Lite ost, gärna mild
smör
salt, peppar

1. Skiva och stek champinjonerna i smör så att de får en fin stekyta. Peppra och salta.
2. Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Stek spenaten i lite smör häll på grädden och låt det bli varmt och puttra in till rätt konsistens (inte alltför länge för då blir spenaten lite tråkig). Här funderar jag på om man kanske kan tillsätta en äggula när det har kokat ett tag så får man den lite mer tjock, men efter äggulan ska det inte koka i så fall. Peppra och salta efter smak. Spenat kan behöva rätt så mycket salt tycker jag.
3. Lägg allting i en ugnsform (pajform) eller i portionsformer och riv lite tunt med ost ovanpå.
4. In i ugnen till osten smält .Servera till det som du tycker det passar till. Men kött och rödvinssås fick vi på restaurangen så för oss tyckte vi det passade bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar