lördag 12 april 2014

Nutella LCHF-style


Bloggen har varit vilande ett tag på grund av barn och livet som kommit emellan. Vem kunde tro att det  kan vara så svårt att hinna fotografera maten innan man hinner äta upp den :)

Men här kommer en ny passion från mig, nämligen hemmagjord nutella!


Recept:
200 gram Rostade och skalade Hasselnötter
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk havssalt
1-3 msk sötningsmedel (jag använde sukrin och lite stevia)
2-3 msk fin kakao
50-100 gram smör

1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Det gör ingenting om inte allt skalet kommer loss, men jag uppfattar det som att det blir mycket mindre beskt ju mer man får bort av skalet.  Men vakta noga. Bränns lätt. Sortera även bort alla hasselnötter som ser skrumpna ut, oftast smakar de inte så bra!
2. Kör hasselnötterna i en matberedare. Här kan man antingen köra så att hasselnötterna är sönderdelade så fint man kan (ca 2-3min) eller köra hasselnötterna i matberedaren så att de blir till smör (ca 10 min). Jag föredrar den senare tekniken, det blir mycket krämigare då.
3. Tillsätt alla torra ingredienser och kör samman lite till. Här kan man då stanna om man vill och körde hasselnötterna den längre tiden. Det blir ett starkt hasselnötssmör.
4. Detta är mitt tillägg till alla recept som florerar ute på nätet. Jag tillsätter smör!! Då blir det mycket mildare och fetare och nu är det supermumsigt. 

Sen ställer jag in det i kylen! Jag har inte märkt av någon smakskillnad på att ha det stående en vecka i kylen. Det var fortfarande lika gott, men längre tid har det inte fått vara kvar i min kyl så jag kan inte säga något mer om hållbarheten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar