tisdag 9 oktober 2012

Halloumi-frites

Det här receptet kom till av en slump en dag när jag fick lust att prova att fritera olika saker. Det blev så väldigt lyckat att det nu är ett mycket vanligt middagstillbehör hemma hos oss. Vi har även bjudit icke-LCHF:are på dem, och alla har älskat dem! De första gångerna jag gjorde rätten använde jag olika oljor, men nu friterar vi oftast i ister och resultatet blir mycket bra!

Vi serverar gärna halloumi-frites som ersättning för pommes frites till till exempel en köttbit. De är också goda som snacks och fungerar utmärkt för att dippa i någon god sås! Eftersom halloumin är salt i sig själv så behövs inget ytterligare salt.

OBS! Det är väldigt stor skillnad på olika sorters halloumi. Vissa sorter (t ex Zeta) blev inte alls bra. Kanske innehåller de för mycket vatten? Det bästa märket vi har provat är ICAs eget.Halloumi-frites (2 portioner)
1 paket ICAs halloumi
1 paket (500 g) ister eller 5 dl upphettningsbar olja

1. Skär halloumin i 1 cm tjocka stavar (eller gör tunna chips)
2. Torka av halloumistavarna med hushållspapper
3. Smält istret i en kastrull med höga kanter och hetta upp till max 180 grader
4. Lägg i halloumibitarna, några i taget, och låt dem friteras tills de är gyllenbruna
5. Ta upp halloumibitarna med en hålslev, lägg dem på en bit hushållspapper och låt dem rinna av

7 kommentarer:

 1. Wow, vilket häftigt recept! Det mste jag absolut prova! Ska bara beställa ister på vår ICA, de har nämligen inte den...
  Ha en toppen tisdag!
  P.S.
  Vad kul att läsa er blogg igen! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går som sagt att fritera i vanlig olja också, men jag föredrar ister eftersom det inte smakar något (det luktar dock korumpa när man värmer upp det :P)!

   Radera
 2. Svar
  1. Prova gärna och skriv vad du tycker! Alltid kul med lite feedback på recepten! :)

   Radera
 3. Du har testat med rapsolja antar jag :) Men du tyckte ändå ister smakade mindre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag testade med kallpressad rapsolja, men jag kände en liten bismak som jag inte riktigt gillade. Har också testat med en blandning av kokosolja och rapsolja. Det går absolut att använda, men ister är ju som sagt helt smaklöst och är därför bäst, tycker jag! :)

   Radera
  2. Framförallt så tål ister värme bättre och som Hanna sa, det är smaklöst. Det är ett nyttigare fett än rapsolja också.

   Radera