måndag 9 maj 2011

Chokladkaka

För några veckor sedan beställde jag hem stevia (som är ett extraxt gjort på en söt växt) eftersom jag ville prova på att baka LCHF-vänliga kakor och efterrätter. Jag provade att göra kärleksmums med stevia, men de blev inte så goda eftersom stevian har en lakritsaktig bismak som nästan blev lite besk. Jag sökte runt på nätet efter information om hur man kunde neutralisera lakritssmaken och hittade tips om att man kunde kombinera stevian med sukrin. Sukrin, som består av sockeralkoholen Erythritol, fanns att köpa på Ica Maxi. Jag köpte hem ett paket och gjorde om mitt favoritrecept chokladkaka på LCHF-vis. Resultatet blev riktigt bra - nästan som "på riktigt"! Sukrin ska enligt förpackningen doseras som socker, men eftersom den hade en något metallisk bismak valde jag att dra ner på mängden. Jag har även provat att baka denna kaka med enbart sukrin, och det fungerade också bra.

Jag gjorde kakan i en liten pajform (ca 15 cm i diameter). Om den ska bakas i en springform bör receptet dubblas.


Chokladtryffelkaka (En liten form - 4 bitar)
75 g smör
3 msk sukrin
8-10 droppar steviaextrakt
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljpulver (finns i välsorterade matbutiker)
1 ägg
2 tsk kokosmjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull
3. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner sukrin, stevia, vaniljpulver och kakao.
4. Knäck i ägget och rör ordentligt.
5. Rör till sist ner kokosmjölet
6. Häll smeten i en liten form och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter
7. Låt kakan stelna och svalna en stund och servera sedan med vispad grädde och gärna lite bär!

2 kommentarer:

  1. Inlägget ser mycket proffsigt ut Hanna!

    SvaraRadera
  2. Så enkelt recept och så underbart god kaka. Maken var mäkta impad. Tack för receptet - favvo!!

    SvaraRadera