torsdag 12 januari 2012

Saffransplättar

Upptäckte att vi hade saffran kvar så då tog jag chansen att äta upp den genom att experimentera mig fram till vad som skulle passa. Och detta var riktigt, riktigt gott!

1/2 pkt färskost
2 ägg
1 krm vanilj
1 pkt saffran
3 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk sukrin (välj själv här, denna mängden var behaglig för mig)

1. Blanda ägg och färskost (kraft krävs!) så det blir en jämn smet.
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda med ägg-smeten. Låt stå ett tag så fiberhusken hinner svälla.
3. Stek i rikligt i smör i små klickar, med medelvarm panna. Försök platta till dem något så de blir stekta in i mitten.Äter man dem direkt så är de lite mjukare, men man kan även äta dem senare på dagen men då "faller" de ihop och blir lite mer kompakta. Men fortfarande jättegoda. Serveras med grädde.

onsdag 11 januari 2012

Stuvad spenat och svamp

I oktober var vi i Paris och när vi var på en lite finare fransk restaurang så beställde vi något väldigt gott (som jag självklart inte kommer ihåg namnet på).

Men som tillbehör till köttet fick vi in en ugnsgryta för en person med spenat underst som var stuvad, saltad och pepprad och ovanför det låg ett lager med smörstekt svamp och lite finriven ost ovanför det. Allt detta hade ugnsgratinerats och det var riktigt, riktigt gott.

Ett perfekt tillbehör till kött definitivt!
Här är min uppskattning av vad det fanns i. Men här får man smaka efter lite själv. Det ska vara kladdigt men inte blött och champinjonerna ska ha fått en fin yta.
400g spenat
1 dl grädde
1 dl champinjoner
Lite ost, gärna mild
smör
salt, peppar

1. Skiva och stek champinjonerna i smör så att de får en fin stekyta. Peppra och salta.
2. Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Stek spenaten i lite smör häll på grädden och låt det bli varmt och puttra in till rätt konsistens (inte alltför länge för då blir spenaten lite tråkig). Här funderar jag på om man kanske kan tillsätta en äggula när det har kokat ett tag så får man den lite mer tjock, men efter äggulan ska det inte koka i så fall. Peppra och salta efter smak. Spenat kan behöva rätt så mycket salt tycker jag.
3. Lägg allting i en ugnsform (pajform) eller i portionsformer och riv lite tunt med ost ovanpå.
4. In i ugnen till osten smält .Servera till det som du tycker det passar till. Men kött och rödvinssås fick vi på restaurangen så för oss tyckte vi det passade bra!

tisdag 10 januari 2012

Halloumichips med grillad paprika-dipp

Ett bra recept att ta till om man är sugen på lite snacks eller ett gott tillbehör till t ex grillat. Man kan göra dessa chipsen i otaliga varianter. Jag har exempelvis provat att ha på svartpeppar, torkad dill, paprikakrydda eller chili för att få lite variation. Halloumiosten är ju väldigt salt i sig själv så något extra salt behöver man dock inte ha!

Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas innehåller röd paprika 5,2 gram kolhydrater per 100 gram, så om man är väldigt känslig bör man nog välja en annan paprikasort (grön paprika ska enligt samma källa innehålla 3,3 gram/100 gram) eller göra någon annan variant av dippsås. En fräsch dippsås kan göras av creme fraiche, pressad citron, dill och gräslök. Eller varför inte använda tzatziki eller tacosås? Den här dippsåsen med grillad paprika gör sig speciellt bra till grillad kyckling. Lite rökarom i dippsåsen tar den till nästa nivå! :)


Halloumichips (4 portioner som tillbehör eller 2 portioner som snacks)
250 gram halloumiost
Ev kryddor (t ex torkad dill eller paprikakrydda)

1. Sätt ugnen på grill, ca 250 grader.
2. Skölj osten lite lätt och låt den rinna av. Torka osten med hushållspapper.
3. Skär osten i tunna skivor, gärna med hjälp av en osthyvel eller skärmaskin. Ju tunnare skivor, desto knaprigare chips.
4. Om du vill ha kryddade chips, doppa chipsen i en skål med den krydda du valt.
5. Lägg ostskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt (osten smälter inte ut så det går bra att lägga skivorna ganska tätt).
6. Grädda under grillen i cirka 10 minuter eller tills osten har fått färg. Ha uppsikt över osten, har den väl börjat brännas går det fort och bränd halloumiost smakar inte gott!
7. Ta plåten ur ugnen och låt chipsen svalna och torka!

Dippsås av grillad paprika (4 portioner)
6 röda paprikor
1 msk olivolja
salt, peppar

1. Sätt ugnen på grill, 250 grader.
2. Skär paprikorna i halvor och rensa dem från frön och stjälkar.
3. Placera paprikahalvorna på ett ugnsgaller med skalsidan uppåt. Ställ in i övre delen av ugnen. Sätt gärna en plåt under ugnsgallret då paprikorna släpper ifrån sig vätska under grillningen.
4. Grilla paprikorna tills skalet till stora delar blir svartbränt och bubbligt (detta tar ca 15 minuter).
5. När paprikorna är färdiga, lägg dem på ett folieark och vik ihop. Låt svalna. Paprikorna kommer nu ångas och bli fuktiga vilket gör dem lättare att skala.
6. Skala paprikorna och mixa dem till puré
7. Mixa ner olivolja och ev rökarom. Salta och peppra efter smak!

måndag 2 januari 2012

Oxfilé med morötter!

Nu var det riktigt längesedan någon av oss skrev något på bloggen. Nya jobb har satt sina spår i hur ofta man dokumenterar allt gott man äter :) Min make har börjat bli intresserad av att dokumentera så här kommer hans tallrik. Han har inga problem med vikten eller med kolhydrater så min tallrik ser oftast betydligt mindre ut och med mindre grönsaker men mer fett.

Här kommer i alla fall maträtten vi åt dagen innan nyårsafton för att värma upp så att säga.
Ingredienser:
1 Oxfilé
6 Morötter
Olivolja
Peppar, salt

1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader (vi valde att ta ut den runt 53 grader så vi fick den riktigt blodig) och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.
2. Skala och skiva morötter. Stek morötterna i en stekpanna med mycket olivolja och vatten tills de är mjuka men inte så att de faller sönder. De ska bara sjuda i stekjärnet. Då ska även vattnet och olivoljan börja bli mindre i pannan, tills dess så ska det vara rejält med vatten och olivolja.

Enkel bearnaissås:
2 Äggulor
2 msk Vitvinsvinäger
100-150g Smör
Dragon, vitpeppar

3. Till detta gjorde jag en enkel bearnaisesås. Jag smälter smöret tills det blivit mjukt i mikron och lite halvflytande. Låter det stå så det definitivt har svalnat.
4. Därefter tar jag mina två äggulor och vispar samman dem med 2 msk vitvinsvinäger och vitpeppar.
5. Jag sätter min kastrull med äggulor på ett vattenbad och vispar konstant. Jag droppar försiktigt i smör och vispar, när jag ser att bearnaissåsen tjocknar så börjar jag rinna i smöret. Till sist tillsätter jag dragon och vid behov salt (och ibland även mer vitvinsvinäger).


Till detta serverade vi en god sallad. Tallriken ovan har ännu inte hunnit få sin del av bearnaissåsen!