söndag 6 januari 2013

LCHF-pralin med saffran

Det här är något av det bästa i godis-väg som jag gjort! Men man kan inte frossa alltför många då de innehåller kakaosmör och mörk choklad. Jag har märkt att kakao-smöret smakar lite banan, vilket är anledningen till att jag blandade upp smöret med "riktig" vit choklad, då blir det betydligt godare smak.

200g   Mörk choklad, 90%   
40g     Vit choklad
30g     Kakao smör
0,25g  Saffran  
25g     Smör  
0,3dl   Grädde  
      
Tillagning:   
 1. Gör skalet:  
  1. Temperera choklad, ca 170 g (allt kommer inte användas, men behövs för att på enkelt sätt fylla formen). 
  2.  Fyll den väl rengjorda formen (använd gärna bomull för att få den riktigt glänsande ytan), se till att alla hål fylls (skaka formen när alla hål är fyllda) låt stå max 1 min.
  3. Töm sedan ut innehållet och låt den ligga "upp och ner" tills chokladen inte droppar ur längre. Skrapa sedan med degskrapa av chokladen.   
 2. Gör tryffeln: 
  1. koka grädden med saffran och låt stå så det verkligen drar till sig allt, rör lite då och då, ställ inte in den i kylen. 
  2. Smält försiktigt kakaosmör och den vita chokladen. 
  3. Häll i saffrans-grädden. Detta blir nu väldigt rinningt, så låt tryffeln stå ett tag och rör om lite då och då så inte den inte separerar sig vilket den har en tendens att göra. Jag lät mitt stå i 30min, men man kan nog vänta något lite längre för ännu bättre resultat.  
  4. Fyll upp formen nästan helt med innandömme (tryffeln). Använd degskrapan igen. Låt stå i kylen över natten (mindre tid räcker säkert, men tryffeln måste ha stelnat rejält!).    
 3. Gör locket: 
  1.  temperera chokladen (jag skippar detta ibland då locket ändå är nedtill ;)) och häll på och skrapa av med degskrapa. Eftersom formen är kall så måste man här jobba riktigt snabbt, eller ta några få "hål" åt gången. 
  2. In med formen sen i kylen igen och när du är säker på att det är riktigt kallt och allt har stelnat rejält så är det bara att "ploppa ur" pralinerna ur formen.

2 kommentarer:

 1. Ja, det låter otroligt gott! :) Vilken smaskig och lyxig pralin!
  Ha en fin söndag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Hej Pernilla, Fredrik och Hanna. Skulle ni vilja vara med och bidra med recept till en iPhone app? Självklart så kommer det finnas en infosida om er er blogg och länk till den. Låter detta intressant så hör av er till mig på jens.andersson5 {at} gmail.com.

  SvaraRadera