Gott och kryddigt recept taget och omgjort från alltommat. Både lyxigt och vardagsmat. Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.
4personer
800g laxfilé 1 tsk kryddpepparkorn, ca 1 1/4 tsk grovmalda 2 st piri piri, torkade 2 tsk paprikapulver 2 tsk ingefära, mald, torkad 2 tsk salt 2 msk mörk rom
Vitlökscreme 1 burkcrème fraiche 1 msk majonäs 2 st vitlöksklyftor 0,5 st rivet skal
Tillbehör Morötter i stavar Blomkål i små buketter 2 dl olivolja eller rapsolja 2 st pressade vitlöksklyftor 1 tsk sambal olek salt
Tillagning
1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen. 2. Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt. 3. Sätt ugnen på 225°. Skala moroten och skär dem i långsmala klyftor och bryt upp blomkålen i buketter. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja, sambal olek, vitlök och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden. 4. Sänk ugnen till 175°. Flytta ner grönsakerna och stek laxen mitt i ugnen ca 15 min.
Ser väldigt gott ut, men hur LCHF-vänlig är rommen egentligen..? :-P
SvaraRadera