torsdag 31 mars 2011

LCHF-Pasta Carbonara

Pastan i receptet jag hittade häromdagen när jag gjorde lasagne var så bra att den idag fick formen av spaghetti i en LCHF-vänlig Pasta Carbonara. Receptet till carbonara-såsen, som Fredrik tillagade, kom härifrån. Det blev riktigt gott och var inte alls svårt att göra!


LCHF-Pasta Carbonara (2 portioner):

Pasta:
4 ägg
1,25 dl färskost
1/2 dl fiberhusk

Carbonara-sås:
2 pkt tärnat bacon
1/2 gul lök
3 ägg
1 dl grädde
100 g riven parmesanost
Smör och olivolja att steka i

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Vispa igen
6. Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
7. Grädda i ca 10 minuter
8. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor (som spaghetti) av degen


9. Fräs bacon och lök i lite smör och olivolja


10. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost i en skål
11. När baconet är knaperstekt, rör ner pastan och låt den bli varm


12. Stäng av värmen på plattan och rör ner ägg-blandningen i stekpannan
13. Vänd försiktigt runt pastan i såsen och se upp så att såsen inte stelnar i botten
14. Strö över grovmalen svartpeppar och servera gärna med vitlöksbröd till

18 kommentarer:

  1. Det ska påpekas att jag använde både smör och olivolja när jag stekte baconen och löken. För smakens skull. ;)

    SvaraRadera
  2. Vi märkte också att om man använder färskosten som säljs på Lidl (Pic Frisch), så får man en mycket godare pastasmak som påminner om orginalet. Philadelphia och ICAs egen cream cheese blir inte riktigt lika bra, då äggen dominerar i smaken.

    SvaraRadera
  3. Vilken fin blogg! Det ser så gott och aptitligt ut .Vad duktiga ni är!

    SvaraRadera
  4. Da vi her ikke har Lidl, hva slags ost skal jeg anvenda i Norge, tror du?

    SvaraRadera
  5. Färskost = cream cheese, det vill säga ost av Philadelphia-typ!

    SvaraRadera
  6. supergott!!! Godaste "pastan" jag smakat

    SvaraRadera
  7. Pastan har blivit en favorit hos mig! Mitt tips är att krydda den med lite salt och någon annan god krydda, har provat oregano när jag hade den till köttfärssås. Jättegott!

    Ett annat tips är att inte vänta för länge med att breda ut smeten, lättast är det om konsistensen är som tjock vaniljsås, annars blir det svårt..

    Sen det som tar längs tid, att strimla pastan.. Jag viker ihop den till en rulle och klipper med en sax, det är smidigt..

    SvaraRadera
  8. Malwin: Helt rätt! Vi upptäckte detta också. Bäst är att hälla ut den nästan direkt och sedan smeta ut den. Det kan dock vara en bra idé att kavla lite på den när den tjocknat som mest (gärna med ett oljat papper över), annars blir det en väldigt porös pasta med massa luftbubblor i.

    SvaraRadera
  9. Vad coolt! måste testas! Jag älskar ju pasta så... Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  10. oj va kul att hitta en till fantastisk blogg!!!!
    tack
    irene

    SvaraRadera
  11. Välkomna, och tack för att ni tittar in! :)

    SvaraRadera
  12. pastan står i ugnen nu, ska bli spännande!!!
    Vill bara påpeka att olja förstörs vid hög temperatur på bara ngn sekund...så att steka i olivolja blir som att steka i transfett. BIG NONO. tack och hej

    SvaraRadera
  13. Underbart pastarecept! Men undrar lite om kommentaren att inte vänta för länge med att hälla ut på plåten innebär att man helt enkelt skippar momentet att det ska svälla ca tio minuter? Ska man helt enkelt vispa ihop, hälla ut plåten och platta ut så mycket det går? Och sen grädda direkt? Smeten är ju liksom som vaniljsås direkt efter ihopvispning. Helena

    SvaraRadera
  14. De senaste gångerna jag har gjort pastan har jag skippat svällandet och delat upp smeten på två plåtar för att få ännu tunnare pasta. Jag har hällt ut den på bakplåtspappren direkt efter att ha vispat ihop den och smetat ut den med hjälp av en slickepott! Ju snabbare man gör detta (d v s ju mindre smeten hinner svälla), desto lättare att bre ut smeten och desto jämnare resultat! Men se till så att den inte blir bränd i ugnen, det går ju snabbare med tunnare smet! Lycka till! :)

    SvaraRadera
  15. @dea: Stekning sker vid 130-160 grader och extra virgin olivolja har en rykpunkt på 195-200 grader, enligt Zeta. Varför skulle det bli som att steka i transfett?

    SvaraRadera
  16. Detta ska testas.. om detta blir en bra ersättare för vanlig pasta. Blir det 95% LCHF framöver.

    SvaraRadera
  17. Åh, det här låter superduper, juu. Ska absolut testas! =O)Pasta är det enda jag riktigt saknar nu när jag äter lchf.
    En liten undran bara: kan man spara 'pastan' i kylen och i så fall, hur länge? Kan man frysa den?
    Jättetacksam för svar, och tack för en väldans trevlig och inspirerande blogg!! =O)

    SvaraRadera
  18. Hejsan, hejsan och välkommen!

    I kylen har jag inte testat hur länge man kan förvara den. Som vanlig mat? I frysen däremot kan man ha den ett tag. Men man måste portionsfrysa pastan. För det är väldigt svårt att dela på den när den är fryst. Sen är det bara att köra den i mikron.

    Lycka till!

    SvaraRadera